Élettani hatások

A hulahoppozás élettani hatásai

A hulahoppkarika formája egy kör, ami egy gyönyörű szimbólum. Történelméről itt olvashatsz.

A jelekkel való gyógyítás minden kultúrkörben, minden földrészen ismert, az észak-amerikai indiánoktól a belső-ázsiai sámánokig, Indiától Afrikáig, az Amazonas vidékétől Pápua Új-Guineáig. Valószínűleg az emberiség legrégebbi tudásáról van szó, melynek elméleti hátterét és működését csak a legújabb biofizikai és információs kutatási eredmények tették lehetővé. A szimbólumokat tehát tudatosan használva rezgésszintünket tompíthatjuk, de akár magasabb szintre is emelhetjük. A szimbólum felhasználójának nyitottságától, a rezgésekre való ráhangolódási képességétől is függ, hogy mennyire válik alkalmassá a kozmikus vibrációk vételére, melynek következtében harmonizálódik az energetikai rendszere.

muanyag-koer-kepkeretKör: a világmindenséget, a határtalan teret, a korlátlan időt jelenti. Ez a teremtés alapmintája, ez az abszolút semmi, amely azonban képes mindent világra hozni, és mindent visszavenni és elnyelni. A körmozgás tökéletes, megváltoztathatatlan, kezdet és vég nélkül való, változások nélküli; ez teszi lehetővé, hogy az időt jelképezze. Egységet, egészséget, egyszerűséget, tökéletességet, a kiteljesedett tudatot szimbolizálja. Az oltalmazó kör az egyén számára a gyűrű, karkötő, lánc, öv, korona formáját ölti. A talizmán erejű gyűrű, az amulett-gyűrű, a mágikus kör, melyet az ujjakon hordanak, már az ókor óta használatosak minden népnél; a cselekvő azonnali védelmét erősítik a legérzékenyebb pontokon: a kéz ujjain. Ezek a körök nem egyszerűen díszei a testnek, hanem a stabilizátor szerepét töltik be, fenntartva a kohéziót a lélek és a test között. A kör az égi ciklusok jelképe, nevezetesen a bolygók körforgásáé, a zodiákus által jelképezett éves ciklusé. Következésképpen a harmónia jelképe, és ez az oka annak, hogy az építészeti szabályok gyakran a kör felosztásán alapulnak. A szent építmények alaprajza szinte minden kultúrában kör alakú, mandalaszerű. Ennek nagyvárosi „maradványa” a  koncentrikus  körök mentén elhelyezkedő sugárutak  képe.

 

A remek szórakozáson kívül ez egy szuper fejlesztőeszköz,
és rengeteg pozitív élettani hatása van.

 

dscn9892Javítja a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, formálja a testet, zsírégető hatása van. Nem terheli az ízületeket, tartásjavító, és izomerősítő. A gerincre kedvező hatást gyakorol, erősíti a hátizmokat is. Növeli a koncentrált figyelmet, a kitartást, az egyensúlyt, rugalmasságot, állóképességet, ügyességet, és a szem - kéz - láb koordinációját. Sikerélményt és önbizalmat ad. Hangulatjavító hatása miatt érdemes naponta megpörgetni a karikát.
Ráadásul tokától bokáig végigmasszírozza az embert. A jó hulahoppkarikáról itt olvashatsz.

dscn9847Aerob edzésforma,  ami azt jelenti, hogy a testmozgáshoz (izommunkához) szükséges energia előállítása nagy mennyiségű oxigén felhasználásával történik. A szervezet a rendelkezésére álló energia-tartalékokat (szénhidrátok és zsírok) oxigén segítségével égeti el, s így biztosítja az izmok számára szükséges energiát.

 

 

 

jones-benally-featuredA karikázás egy olyan műfaj, amit az ember élete végéig művelhet. Az észak-amerikai indiánoknak a kultúrájuk részét képezi. Hitük szerint a karikával való tánc meggyógyítja a testet, lelket, és az elmét. Tradicionálisan a férfiak kiváltsága volt, ma már a nők is karikáznak. Ez a navajo indián férfi Jones Benally, 90 évesen is rendszeresen előveszi karikáit, és megtáncoltatja őket. Erről az indián hagyományról bővebben itt olvashatsz.

 

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy mások érdeklődését is felkelthesse. Köszönöm!

 

Nagy Éva Tünde

 

 

Felhasznált irodalom:

Szimbólumok jelentése

A kör