Történelem

Hulahopp történelem

olimpiaAz olimpiai jelkép, melyben 5 színes kör szerepel, úgy néz ki, mintha hulahoppkarikákból állították volna össze. Sajnos ennek semmi köze nincs a hulahopphoz, mert ezek az 5 kontinenst szimbolizálják.

 

louvreAzonban van egy váza a Louvre múzeumban, ami időszámításunk előtt 500-490 évvel ezelőtt készült. Ezen egy izmos férfi alak és egy hatalmas karika van ábrázolva. Ezzel bizony hulahoppozni is lehetett volna az olimpián, de erről nem maradt feljegyzés.

Tehát, a karika története egészen az ókorig nyúlik vissza. Egykor az ókori görögök és egyiptomiak, szőlő és fűzfavesszőből készítették. Ezt gurították a földön, vagy megpörgették a derekukon. Később készítették fából és vasból is. A világ számos helyén a fiúk kedvelt szórakozása volt a karika.

 

 

jones-benally-featuredÉszak - Amerikában az indián törzsek kultúrájának a része a karikával való tánc, ami a 14. századig nyúlik vissza.

Hitük szerint a kör, a végtelen körforgás jele, ahol nincs kezdet, és nincs vég. A kör, maga az élet, amiben ott az életenergia, ez köt össze mindenkit mindennel, ez teremt harmóniát, és egyensúlyt.  A test és lélek gyógyítására használták, és használják mind a mai napig. Táncukkal segítik,  hogy helyreálljon az egyensúly, és a harmónia. Apáról fiúra szállt a tudás, mivel ennek a mozgásformának a művelői eredetileg a férfiak!  Jellemzően sok kis méretű karikával táncolnak egyszerre, ami akár 30 is lehet. Gyors, ugráló mozgásokkal történeteket mesélnek, és állatokat jelenítenek meg közben a karikák segítségével, mint pl. pillangó, kígyó, prérifarkas. Ennek a neve Hoop Dance, és minden évben bajnokságot rendeznek belőle. A Native American Hoop Dance már elismert kulturális örökség, ahol több mint 10 ezer ember kíváncsi a versenyre.  Most már nők is vehetnek részt rajta, és előfordult, hogy nem férfi nyert.

A 14. század Angliájában is gyógyítási célból használták.

 

hawai-tancosA hula hoop elnevezést a 18. században kapta egy Polinéz-szigetvilági (hawaii) táncról, a hula táncról. Ebben a táncban a csípőmozgás nagyon hasonlít a hulahoppozás közbeni mozdulatokra.

 

Az angol hula hoop szó jelentése magyarul: hulahopp.  Mégis nagyon sok helyen az interneten, tévesen "hullahoppnak" írják. Pedig mint látjuk, szerencsére semmi köze nincs a hullához. Igen, tudom, hogy a Word pirossal aláhúzza, ha így írjátok, de sajnos ez egy hiba a programban! A hulahoppkarikát is számtalan helyen tévesen, 2 szóba írják. Pedig nem hulahoppból készül a karika. Egyébként akkor jogos lenne, mint a fa karika, vagy a műanyag karika esetében. Tehát,  ugyanolyan összetett szó, mint a cipőfűző, focilabda, elemlámpa, stb. Írjuk ezt is egybe.  Itt viszont a Word már elfogadja, hogy egy "l" betü szerepel a szóban. tehát ez is mutatja, hogy nem tökéletesen működik a helyesírás a programban!
tortenelemA 20. században két amerikai gyártotta le az első karika műanyag verzióját, melyet két hónap alatt annyira sikerült népszerűsíteni, hogy 25 millió darabot tudtak eladni belőle.
Amerikában 1968-ban szervezték meg az első bajnokságot, amelynek 2000 résztvevője volt. 1980-ban már olyan sokan jelentkeztek, hogy több városban is megrendezték. Összesen 2 millió hulahoppos volt. Az új műanyag sporteszköz meghódította az egész világot, és ezzel háttérbe szorította fából és vasból készült elődjeit.

dscn0162A kezdeti berobbanást követően lanyhult az érdeklődés, megkopott a fénye, és picit feledésbe merült a 20. század végére. Azonban az új évezredben, egész pontosan 2007-ben,  indult a World Hoop Day, ami után világszerte sokan "leporolták" hulahoppkarikájukat. Az internet térhódításával videók jelentek meg, és így  hatalmas tudásanyag halmozódott fel, amire iskolák épültek szerte a világon!

 

Magyarországon még gyerekcipőben jár, de egyre több ember ismerkedik meg vele.

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy mások érdeklődését is felkelthesse. Köszönöm!

Nagy Éva Tünde

 

Forrás:

 1. "Background, history, raw materials, design, and the manufacturing process of hula hoops" . Madehow.com . Retrieved 2011-05-23 .
 2. ^ "Hula Hoop History" . The Great Idea Finder . Retrieved 22 June 2012 .
 3. ^ a b Panati, Charles (1989). The Extraordinary Origins of Everyday Things . William Morrow Paperbacks / HarperCollins. ISBN 0062277081 .
 4. ^ Brymer, Chuck (2008). The nature of marketing: marketing to the swarm as well as the herd . Palgrave Macmillan. p. 22.
 5. ^ Olson, James Stuart (2000). Historical dictionary of the 1950s . Greenwood Publishing Group. p. 136.
 6. ^ http://www.hooping.org/2003/05/introduction-to-hooping/
 7. ^ Guinness World Records. "Longest marathon hula hooping" . guinnessworldrecords.com . Retrieved 2013-03-02 .
 8. ^ "Watch woman attempt world record for hula-hoops spun simultaneously" . Today.com . 10 September 2015.
 9. ^ a b Ralf Laue. "Hula Hoop World Records" . Recordholders.org . Retrieved 2011-05-23 .
 10. ^ "Largest Hula Hoop Spun" . www.guinnessworldrecords.com . Retrieved 8 March 2015 .
 11. ^ "Hooping for Hope" . Hooping for Hope . Retrieved 2011-05-23 .
 12. Wikipédia