Hulahoppkarika

A hulahoppkarika dscn9747

Egy szuper fejlesztőeszköz! A hula hoop elnevezést a 18. században kapta egy Polinéz-szigetvilági (hawaii) táncról, a hula táncról. Ebben a táncban a csípőmozgás nagyon hasonlít a hulahoppozás közbeni mozdulatokra. A hula hoop-t magyarul hulahoppnak hívják, mégis sokan tévesen "hullahoppnak" írják és nevezik. Pedig mint látjuk, szerencsére semmi köze nincs a hullához. A másik gyakori hiba, az eszköz nevének a helyesírása.  Sokaknak okoz gondot, ezért helytelenül 2 szóba írják le. Kezdjük azzal, hogy nem hulahoppból készül a karika, mert nincs ilyen anyag. 😀 Ha lenne, akkor persze jogos lenne, mint a fa karika, vagy a műanyag karika külön írása esetében.  Így azonban ugyanolyan összetett szó, mint az elemlámpa, kézilabda, konyhakés, stb. Írjuk egybe: hulahoppkarika.

 

A boltokban több méretű karika közül lehet választani, általában átmérőjük, 50-90 centiméterig terjed.

  • Milyen a jó karika?

Igazából minden karika jó, csak az nem mindegy, hogy mire akarjuk használni. Ha a  csípőnkön szeretnénk pörgetni, akkor a méret a lényeg.

A derékon pörgetéshez, minél nagyobb, annál jobb!

 

  • Miért is?

A kis méretűt még a felnőtt profik  sem tudják a csípőjükön pörgetni! A nagy méretű hulahoppkarikát azonban bárki könnyebben forgásba hozza, hiszen lassabban forog, ezért könnyebb tartani a ritmust! Felnőtt kezdőknek a 130-as átmérőjű az ideális, de kilencvenesnél kisebb ne legyen. Most mondhatod, hogy sajnos ilyet nem lehet üzletben kapni. Azonban az alábbi oldalon, Márványi Anna igényesen elkészített, gyönyörű karikáiból itt tudsz rendelni.dscn9820

Gyerekek is könnyebben tanulnak meg a kilencvenessel, utána már akár lehet kisebb is.

Úgy kapjuk meg az ideális méretet, ha megmérjük a talaj és a köldökünk közötti távolságot.

A karikák mérete 5 centiméterenként változik, ezért általában felfelé kerekítünk.

 

Nehezített karikával nehéz ügyességi elemeket megtanulni, én nem ajánlom. A fából készült karikák sem ideálisak, azonban gyönyörű kék-zöld foltokra lehet szert tenni. Sokkal több lehetőség van a hulahoppozásban, mint gondolnád. Ki akar unatkozni egy hulahoppkarikával, amikor szórakoztató is lehet? 

  • Hol vegyek karikát?

dscn0180Fontos, hogy könnyű legyen. A játékboltban kapható olcsó, műanyag karikák, teljesen megfelelnek a célnak! Nem terheli a gerincoszlopot, az ízületeket, mivel lágyabb mozgást igényel mint a nehezített karikák. Ha nem találsz a boltban, akkor itt rendelhetsz magyar, 90-es hulahoppkarikát , vagy akár kisebbet is.

A testen történő pörgetéshez optimális magasság az, ha a köldökünkig ér. Amennyiben nem sikerül ekkorát beszerezni, akkor se legyen kisebb a csípővonalnál. A kisebb karikákkal viszont látványos törzsön kívüli ügyességi elemeket lehet kivitelezni. Például pörgetheted a combodon, ami ugyancsak szépen formálja a lábakat, és a popsit.

  Díszítés és praktikák:

dscn0162

Feldíszített hulahoppkarikáim

Az igazán jó karika nem csak esztétikusan díszített, de kívül csúszik, belül pedig tapad! Ez a trükkje annak, hogy könnyebben lehessen elsajátítani a hulahoppozást. Vannak ügyességi elemek, amelyeket e nélkül nem is lehet megcsinálni. A fotón látható karikákat én készítettem, amelyet most te is megtanulhatsz. Az általam kitalált és használt módszereket, most te is megismerheted:

 

metal_hordokotozo

Metál ajándékkötöző szalagok

1. A megvásárolt hulahoppkarikát, nekünk tetsző öntapadós tapétával fel lehet díszíteni, hogy egyedivé varázsoljuk őket. Ez lehet arany, ezüstszínű öntapadós fólia stb. Papír-, vagy Tapétaboltban lehet beszerezni. Vágj belőle 2 cm hosszú csíkokat, melyet spirálisan ragassz fel. Ragasztás közben egy picit nyújtani kell a szalagot, hogy szépen rásimuljon a műanyagra. Utána lehet még színes ajándékkötöző szalagokkal díszíteni, amelyek különböző szélességekben kaphatók.

 

 

Leukoplast_ragtapasz_4_6m_x_1_25cm__1x_891580_2016_32. Amennyiben a karika belső ívére körberagasztunk 1,25 cm széles leukoplast sebtapaszt, akkor könnyebb lesz a testünkön pörgetni. Mivel a szövet tapad a ruhához, ezért nem csúszik le olyan könnyen. Gyógyszertárakban, patikákban szerezhető be a sebtapasz.

 

 

 

kinezológiai tapaszok

Kineziológiai tapaszok

3. Ki ne ismerné a divatos színekben pompázó kinezológiai ragtapaszt? Nos, eredetileg mozgásszervi problémák kezelésére fejlesztették ki. Azonban én ajánlok egy másik felhasználási módot. A hulahoppkarikánk belső peremére ragasztva ugyanolyan hatást érünk el, mint a ragtapasszal, vagyis tapad a ruhához. Ráadásul sokkal szebb is, főleg ha ízlésesen válogatunk, és harmonizál a karikánk színével. A rugalmas pamutból készült öntapadós szalag 5 méter hosszú, és 5 cm széles. Vágjunk belőle egy 1,6 cm széles, és 2,5 m hosszú csíkot, majd a ragasztás ütemében, fokozatosan szedjük le a védőfóliát. Egy picit nyújtsuk a textilt, amikor felragasztjuk. Én egy tekercsből, 6 karikát ragasztok ki ezzel a módszerrel. Boltokban, gyógyászati segédeszközöknél, patikákban kapható.

 

Glitteres öntapadós szalag

Glitteres öntapadós szalagok

4. Papírboltokban több színben is lehet kapni a 1,5 cm széles, glitteres, öntapadós szalagokat, amelyeket szintén a belső körívre ajánlok felragasztani.  Itt nem kell nyújtani a szalagot, azonban arra vigyázni kell, hogy rendesen mindenhol felragadjon! A tetszetős felület jó tapadást is biztosít egyben.

rugalmas szalagok

Elasztikus, erősítő gumiszalagok

 

 

5. A sportzserboltokban kapható, elasztikus erősítő gumiszalagokkal is biztosan találkozott már mindenki. Talán még egy lapul is valahol a lakásban. Ezt is a hulahoppkarikánk belsejére lehet ragasztani.   Érdemes egyet beszerezni, hozzá pedig vegyünk 2 cm széles kétoldalú ragasztót. A ragasztó egyik oldalánál fogva tapasszuk a gumiszalag teljes hosszára. Ezt addig ismételjük, míg a ragasztó be nem fedi a gumiszalagot. Vigyázzunk a széleknél, hogy pontosan egymás mellett haladjanak a csíkok. Ezt követően fogjunk egy ollót, és szépen a ragasztócsíkok mentén vágjuk végig. Amennyiben nagyon jó az ollónk, akkor hasíthatjuk is, akkor szebb lesz a vágás széle.  Így kapunk egy csomó csíkot, amelyet ugyanazzal a technikával kell felragasztani, mint a kineziológiás szalagot. Vagyis, ragasztás közben egyenletesen húzzuk le a védőfóliát, és közben a gumit enyhén nyújtsuk. Amikor végeztünk, a szélét keskeny cellux ragasztóval kell megerősíteni, hogy ne váljon le használat közben a szalag. A cellux max. 3mm szélesen legyen a gumiszalagra ragasztva!  A jól elkészített karika a legjobb tapadást biztosítja! A kimaradt leszabott csíkokat el kell tenni, ebből lehet javítani, illetve még egy karikára biztosan elég lesz. Én ezt a megoldást kedvelem a legjobban, bár ez a legmacerásabb is egyben. Hátránya, hogy a cellux hamar feladja a szolgálatot, amit aztán cserélni kell. Cellux nélkül viszont a gumi nem marad meg a karikán. Itt még keresem a legjobb megoldást, amivel ki lehet küszöbölni ezt a problémát.

szilikon pánt

szilikon pánt

6. A szilikon pántot is mindenki jól ismeri, hisz nagyon sok melltartó nélkülözhetetlen kelléke. Itt megint nem rendeltetésszerűen fogjuk használni. Hisz a nagyszerű tapadási tulajdonságokkal rendelkező szalag ráadásul még átlátszó is. Ezt használjuk ki akkor, amikor a szépen feldíszített karikánk belsejére ragasztjuk, a kétoldalú ragasztó segítségével. Ügyeljünk arra, hogy a ragasztó ne legyen kisebb, mint a pánt szélessége! Sajnos a pánt nagyon keskeny, 0,7 cm. Az eljárás ugyanaz, mint a gumiszalag esetében. Egy 90 cm átmérőjú karikához 3 méter kell, és a Röltex boltokban kapható. Hátránya:  A szilikonpánt annyira keskeny, hogy nem tudjuk a szélét rögzíteni cellux ragasztóval. Ha nem használjuk a karikát, akkor a ragasztótól elválik a szilikon. Megelőzhető a baj, ha 2 naponta megpörgetjük a karikát, vagy egy szélesebb ragasztó segítségével 2 sorba, szorosan egymás mellé helyezzük a szilikont, majd a végén cellux ragasztóval fogjuk le a szélét, mint a gumiszalagnál. A szépen feldíszített karikánkat ha szilikoncsíkkal ragasztjuk ki, akkor a minta nem nem kerül takarásba, és szépen látszik a szilikonpánt alatt is. Ugyanakkor nagyon jó tapadási tulajdonsággal fog rendelkezni.

Ha ezek közül bármelyik praktikát alkalmazod, akkor lesz egy egyedi gyártású szép hulahoppkarikád. Ezzel aztán hamarabb lehet megtanulni hulahoppozni,  ráadásul több ügyességi elemet is el lehet vele sajátítani. Ez után már tokától-bokáig meg lehet próbálni végigmasszírozni a testet. 🙂

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal is. Köszönöm!

Nagy Éva Tünde